Dorn terapi er en effektiv blid ledmobiliserings metode til mobilisering af nakke, ryg, bækkenskævhed samt evt. ben længde forskel. Dorn terapi foregår uden de pludselige ryk eller tryk, som man kender fra kiropraktikkens verden.
Gennem selektive tryk, flyttes hvirvlerne tilbage til deres korrekte position. Al korrektion foregår mens kroppen er i dynamisk bevægelse, så vi samarbejder om korrektionen og forskubbede led kommer let og chockfrit på plads. Ledbånd og sener bliver ikke overbelastet af behandlingen som det kan være tilfældet med andre former for ledmobilisering.
Dorn terapi er som regel effektivt ved
• Nakke, ryg og bækkensmerter
• Iskias problemer
• Diskus protrusioner
• Hofte- og lyske problemer.
• Skæv ryg
• Musearm.
• Skulderproblemer.
• Ondt i lænden når du står eller sidder
• Forskel i ben længde
• Forstoppelse
• Spændinger og trykken omkring ribben
Smerter, spændinger og ledforskubbelse i et kropsområde kan være forbundet til ledforskubbelse et andet sted. På grund af tyngdekraftens belastning er kroppen tvunget til at kompensere for eventuelle skævheder ved at skabe flere forskubbelser eller skævheder hvis der først er opstået én. For at løsne vedvarende op for gener i kroppen er det ofte nødvendigt at korrigere hele skelettet fra top til tå, så alle kompenserende skævheder er rettet på plads. Først herefter kan kroppen finde en ny balance i hele skelettet
I al sin enkelthed går Dorn ud på, at rette hele kroppen op ved først at korrigere en evt. uens ben længde (der kan rettes op til 3 cm). Uens ben længde er oftest forårsaget af en dysfunktion i hofter, bækken eller lænde området. Herefter korrigeres hofteled, bækkenled, samt hvert led i rygsøjlen og nakken. Også alle led i arme, ben samt kravebensled og eventuelt kæbeled rettes på plads ved behov, så kroppens mange led igen kommer ind i alignment, altså i ligevægt i forhold til hinanden. Når alle led er i alignment betyder det optimale betingelser for muskler, ledbånd og sener som udspringer og hæfter omkring leddene. Desuden får den bløde kerne i ryggens discus optimale trykbetingelser, så protusioner og prolapser forebygges.
Mobiliseringen medfører afbalancering af centralnervesystemet, muskeltonus og cirkulation af både blod og lymfe. Der ses også en gavnlig virkning på de indre organer, som står i direkte kontakt med nervetrådene fra rygsøjlen. Ofte ses også en psykisk reaktion efter en behandling (oftest den første gang), da tidligere traumer i kroppen kan blive reaktiveret og derved forløst.
Hvorfor får man forskubbelser i leddene
Fra undersøgelser ved man, at ca. 95 % af alle mennesker på et eller andet tidspunkt har haft en eller flere ryghvirvler forskubbet. Ledforskydninger kan være opstået i forbindelse med en skade, men opstår oftest som følge af længerevarende forkert og asymetrisk brug af kroppen. Især kan siddestillingen være problematisk, da den forskyder hofteleddene nedad og bagud hvor ledkapslen er svagest. Det kan også være problematisk hvis man har tendens til at stå og “hænge” på det ene ben, da det udsætter ledfladerne for asymetriske tryk og træk.
Dorn metoden er yderst relevant, da den korrigerer eventuelle fejlstillinger i kroppens mange led og derved ophæver selve årsagen til smerter i muskler og led.
Praktisk information omkring behandlingen
• Selve behandlingen varer 30-45 minutter alt efter hvor meget der skal korrigeres.
• Den første gang vil der være lidt ekstra tid til at tale om dine eventuelle skavanker og til analysering af problemområder i kroppen.
• Der anbefales en opfølgning efter ca 14 dage for optimal effekt og derefter 4 uger igen.
• Ved længerevarende problematikker er det ofte nødvendigt med 1 behandling efterfølgende hver 4-6 uge.
Det er en meget blid behandling.
Hvor kommer Dorn terapien fra
Dorn terapi er en gammel terapiform udviklet til sin nuværende form i Sydtyskland for mere end 30 år siden, af en mand ved navn Dieter Dorn, der selv havde mange problemer med ryggen. Han fik løst sine egne, samt venners og bekendtes rygproblemer med disse teknikker og flere og flere mennesker kom til ham for at få hjælp.
I mellemtiden har denne behandlingsform spredt sig til mange andre lande, bl.a. til resten af Europa, Nord- og Syd Amerika, Australien og New Zealand. Idag benyttes Dorn i tiltagende grad som substitut eller sideløbende med andre mobiliserende behandlinger som f.eks. Kraniosakralterapi, Ayurvedisk Yoga massage, Kiropraktik, Osteopati, Fysioterapi mv.
Efter hver DORN behandling må man ikke løfte tungt eller kommer ud i yderstilling med sine led i 24 timer efter,

Priserne på behandling kan ses på https://hedehusenemassage.onlinebooq.dk/